Categorieën
Fact Check

Help de 2e Golf!

Het RIVM is recent begonnen de gegevens van het NICE te rapporteren voor ziekenhuis opnamen en IC opnamen. Als gevolg zijn de cijfers nu drastisch omhoog gegaan en lijkt de 2e golf opeens echt te zijn.

We kijken nu tegen zo’n 300 nieuwe ziekenhuis opnames per dag aan waar het RIVM op basis van GGD getallen voorheen zo’n 65 per dag rapporteerde voor dezelfde week.

Er is echter een belangrijk verschil tussen de GGD cijfers en die van het NICE. De GGD rapporteert een corona geval als iemand zo ziek is (met Corona) dat hij naar het ziekenhuis moet.

Het NICE rapporteert iedereen die in het ziekenhuis wordt opgenomen (met welke diagnose dan ook) en vervolgens positief test met PCR. Klinische klachten worden daarbij niet meegenomen. (bron: FAQ)

Als je nu even een sommetje maakt wordt duidelijk wat er aan de hand is:

In Nederland worden naar schatting in 2020 zo’n 20.000 patiënten per dag in het ziekenhuis opgenomen (bron: CBS). Stel dat hiervan 60% getest wordt en dat daarvan 2% vals positief is. Die 60% zijn dan ongeveer 1/3 van het aantal testen dat dagelijks verwerkt wordt dus dat kan best kloppen.

Die ziekenhuistesten leveren dan 240 corona patiënten per dag volgens het NICE. Tel die op bij de 65 echt zieke COVID-19 patiënten volgens de GGD en je hebt ruwweg het totaal dat nu volgens NICE binnenkomt.

Doordat er zoveel getest wordt creëren we een probleem in de ziekenhuizen omdat elke positief geteste patiënt in de COVID-19 isolatie gezet wordt, of hij nou echt COVID-19 heeft of niet. Dat belast inderdaad de ziekenhuizen.

Maar het probleem is niet Corona, het zijn de vals positieve PCR testen. Testen waarvan het NICE zegt dat ze leidend zijn in de diagnose.

Hetzelfde probleem komen we ook tegen op de IC waar patiënten voor heel andere redenen dan corona terecht kunnen komen maar wel vals positief getest zijn. Ook daar belasten die vals positieven het systeem onnodig.

We zullen dus slimmer moeten omgaan met onze ziekenhuis capaciteit en deze niet gaan overspoelen met de problemen die veroorzaakt worden door een inadequate test.

Als we op deze manier doorgaan creëren we inderdaad een 2e golf van valse testuitslagen.