Door alle nieuws over corona krijg je het gevoel dat er een killer virus rond gaat. Het risico om eraan te overlijden lijkt daardoor heel groot. Maar is dat ook echt zo?
Onze overheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houden al sinds jaar en dag bij waar mensen zoal aan overlijden. Voor personen tussen de 15 en 65 jaar blijkt uit die cijfers dat griep of longontsteking (vaak als gevolg van griep) in de top 10 helemaal niet voorkomt! Bij personen boven de 65 zien we griep als doodsoorzaak ook niet in de top 10, maar longontsteking nog wel. Maar die staat dan wel bijna onderaan op plaats 9.
Dit geeft al aan dat het risico om aan griep te sterven eigenlijk niet zo heel groot is en je vooral een probleem hebt als je oud bent en bovendien andere kwalen hebt zoals kanker, hart- en vaatziekten of diabetes. Bij deze groep mensen werden deze kwalen dan ook vaak als eigenlijke doodsoorzaak aangemerkt, ook als griep hun het laatste zetje gaf. Vandaar dat in de CBS getallen griep (influenza) bijna niet voorkomt als doodsoorzaak terwijl de oversterfte van zo’n 2.000-10.000 personen in de winterperiodes eigenlijk wel grotendeels aan griep wordt toegeschreven.
Nu is het typische dat corona in het afgelopen griepseizoen ook zo’n aantal doden heeft opgeleverd terwijl er door de WHO nu heel strikte regels waren uitgevaardigd: een overlijden moest aan corona worden toegeschreven als er alleen al een vermoeden van besmetting was. Dus ook bij terminale kanker, hartaanvallen, verkeersongevallen, etc die bij griep toch echt een andere code hadden gekregen.
We hebben dus niet méér doden dan anders met de griep terwijl we ze wel véél eerder als corona-dode tellen. Dit zie je ook in de zogenaamde Infection Fatality Rate die aangeeft hoeveel procent van de geïnfecteerde personen overlijdt. Volgens het Amerikaanse CDC is die voor personen beneden de 50 jaar nu 0.02% en van 50-70 jaar 0.5%. Pas boven de 70 jaar wordt het serieus met 5.4%. Dit is wat hoger dan de griep maar corona is zeker geen killer virus als Ebola met een IFR van 50%. En zelfs oude mensen van boven de 70 hebben gemiddeld meer dan 94% kans om een corona-infectie te overleven!
Op basis van deze cijfers is er eigenlijk geen reden om veel voorzichtiger te zijn dan we altijd al waren met de griep. Dat hebben we ook in Zweden gezien waar er totaal geen lockdown is geweest, maar waar het aantal doden echt niet uit de hand gelopen is ten opzichte van andere jaren.