Categorieƫn
Statistiek

Covid-19 in perspectief

Als er over Covid-19 gesproken wordt krijg je de indruk dat dit de meest vreselijke pandemie is die we ooit gezien hebben en dat je daarom niet zou mogen twijfelen aan de noodzaak van drastische maatregelen om onze totale ondergang te voorkomen.

Als er echter al aantallen doden vergeleken worden, is dat meestal op absolute basis (gewoon het aantal). Om een eerlijke vergelijking te maken moet je echter rekening houden met de groei van de wereldbevolking en dus het aantal doden per miljoen wereldburgers bekijken. Laten we dat eens doen:

In deze grafiek zien we dat de pest en de waterpokken over de eeuwen heen veruit de meeste slachtoffers gemaakt hebben. Van de griep is alleen de Spaanse zichtbaar op deze schaal en covid-19 lijkt niet te bestaan. Maar goed, de pest en waterpokken zijn toch wel een ding van het verleden en de Spaanse griep kon waarschijnlijk zo extreem om zich heen grijpen vanwege een door wereldoorlog verzwakte polulatie. Dus laten we die eruit halen:

Nu beginnen we covid-19 te zien, maar uit dit plaatje blijkt HIV/AIDS tot nu toe maar liefst 35 keer zoveel slachtoffers te hebben geƫist dan covid-19. Laten we HIV/AIDS er dan ook maar uit halen:

Nu zien we uiteindelijk wat komen! De laatste grote griep-pandemie was de Hong Kong griep van 1968-1970. Die eiste toen per miljoen wereldburgers al 2x zoveel slachtoffers als covid-19 nu. De Aziatische griep daarvoor was zelfs 3x zo erg als covid-19 en als we naar de Russische griep uit 1889-1890 kijken hebben we bijna 5x covid-19!

Op basis van deze cijfers zou je de vraag kunnen stellen waarom we voor covid-19 onze samenleving en economie zijn gaan ontwrichten terwijl lockdowns, social distancing of mondkapjes ten tijde van de Aziatische- en de Hong Kong griep totaal niet aan de orde waren.

Het is maar een vraag…